Årsberättelse 2016

2016 var ett intressant och givande år för Nordisk Hjälp. Omsättningen ökade kraftigt, både vad gäller den allmänna insamlingen och vid kampanjer för särskilda insatser. Insamlingen till Madaya och inför Ramadan var större än någonsin tidigare. Antalet faddrar har också fortsatt att öka för tredje året i rad.

Vidare kunde vi starta det första projektet någonsin i Sverige, med stöd av MUCF – ett projekt mot vardagsrasism. Att driva projekt även i Sverige är viktigt för organisationen, då det möjliggör praktisk kompetensutveckling för medarbetare och volontärer.

Nordisk Hjälp är nu medlem i CHS Alliance – en internationell ”accountability”-organisation. Ett medlemskap som kommer gynna oss, både i form av ökad kompetens och i kontakter med myndigheter världen över.

Avslutningsvis vill vi framhålla tillfredsställelsen över att kampanjen för de svältande i Madaya samlade in en så stor summa, och att vi också lyckades få fram hjälpen snabbt och utan att möta några stora problem. De vägar och metoder som brukades ligger nu till grund för kampanjer och hjälp till syriska flyktingar i Syrien och Libanon, som vi planerar att genomföra under 2017.


May
02

Skrivet av: admin den 2017-05-02 02:10:26

2015

Konvoj till Libanon och Syrien 2017

Under februari skickade Nordisk Hjälp och Emmaus Fredriksdal insamlade kläder och medel för att köpa in matpaket till flyktingar i Libanon och Syrien. Konvojen delade ut detta i tre läger i Libanon: Burj Al Barajheh, Eklim Al Kharoub och Ein El Helweh; och for sen vidare till två läger utanför Damaskus: El Yarmouk och Jaramana, för att avsluta i Aleppo. Vi återkommer med mera info när teamet återvänt till Sverige.

IMG_4700IMG_4701

IMG_4710

Ramadan 2016

Våra projekt under ramadan syftar till att hjälpa folk i nöd. Under detta år är det många syriska flyktingfamiljer som behöver din hjälp. Stöd ett av våra projekt under ramadan månad genom att sätta in en gåva på våra 90-konton som granskas av Svensk Insamlingskontroll!

Pengarna går till utsatta familjer i Mellanöstern och hjälpen består av mat och försörjningsstöd.

Olika sätt att hjälpa under ramadan:

  • Zakat al fitr – 75 kronor / person
  • Måltid åt fastande – 75 kronor / dag
  • Måltid åt fastande familj – 300 kronor / dag
  • Matpaket till familj – 300 kronor
  • Försörjning av faderlöst barn – 300 kronor / månad
  • Fortlöpande allmosa (Sadaqa) – 100 kronor

Du kan välja om du vill att vi ska skicka ditt bidrag till Syrien, Irak, Palestina, Egypten, eller Libanon.

SWISH 9001124

Plusgiro: 900 112-4 

Bankgiro: 900-1124

Nordisk Hjälp i Syrien

Tillsammans med Emmaus Fredriksdal och andra svenska organisationer genomför Nordisk Hjälp en kampanj för att hjälpa den krigsdrabbade befolkningen i Syrien. Tidigare i vintras nådde vi som en av de första organisationerna in med mat till de svältande människorna i Madaya. Nu har vi återigen fått igenom en hjälpsändning till den belägrade staden, och även kunnat stödja folket i flyktinglägret El Yarmouk utanför Damaskus med matpaket.

Kampanjen fortsätter och nästa hjälpsändning planeras till strax före Ramadan.

Bidra till Kampanjen du också!

Sätt in din gåva på Swish-nummer: 9001124 eller 1230294777

eller något av våra konton:

pg 900 112-4 eller bg 900-1124

skriv Madaya/Yarmouk i meddelandet

Nordisk Hjälps 2015

Nordisk Hjälp kan se tillbaka på året 2015 med både stolthet och sorg. Glada är vi över de insatser organisationen gjort och våra volontärers uppoffrande arbete, såväl i Libanon och Palestina som i Sverige.  Nordisk Hjälp växer, och har nu egna kontor i Stockholm, Göteborg och i Gaza. Och fadderbarnsverksamheten fortsätter öka i omfattning, under förra året med drygt 15%. Sorg känner vi över det fortsatta och allt värre lidandet i Mellanöstern.

Här följer ett axplock av Nordisk Hjälps aktiviteter under förra året.

I februari skickades den största sortens container fylld med kläder, skor, leksaker och köksgeråd som skänkts av allmänheten, till Libanon. Detta delades sen ut i ett antal flyktingläger i Libanon och Syrien, bl a Ein el Helweh och Yarmuk utanför Damaskus.

Under våren drabbades Gaza av kraftiga översvämningar, vilket ökade misären, i synnerhet för dem som fått sina hem förstörda under kriget 2014. Dricksvatten blev fördärvat och sjukdomar som kolera och tyfus hotade att bryta ut. Nordisk Hjälp köpte in trettio vattenpumpar och lät kontoret i Gaza distribuera dessa där de behövdes mest. Efter att översvämningen upphört används nu pumparna till att förbättra dricksvattentillgången.


May
02

Skrivet av: admin den

Nolltolerans

0_tolerans

dsc_0078_2

Nordisk Hjälp har startat ett projekt mot vardagsrasism, med stöd av MUCF. Projektet syftar till att öka medvetenheten om den rasism som pågår i vardagen, i småsaker, kommentarer, ”skämt”. Vi håller workshops på skolor och föreningar, där vi utgår från ett slags rollspel d

är olika former av vardagsrasism exemplifieras, några frivilliga spelar rollspelet och sen följer en diskussion och frågestund med övriga åhörare. Det handlar om hur man bäst bemöter vardagsrasism.

Projektet genomförs för tillfället i mellersta Sverige, men kan komma att utökas längre fram. (Hör gärna av er om ni är intresserade av att genomföra projektet i Er skola eller förening).

Fotot är taget från en workshop i Hällefors


Oct
28

Skrivet av: admin den 2016-10-28 12:28:51

container 2015

Den nionde februari skickade Nordisk Hjälp iväg en 40 fot-container (65 kubikmeter, ca 450 stora flyttkartonger) bräddfylld med insamlade kläder, skor, leksaker, varma täcken, till syriska flyktingar i Libanon. Stort och varmt tack till alla som samlat in och donerat! Stort tack även till alla volontärer som hjälpt till att göra denna sändning möjlig! Nordisk Hjälp fortsätter att samla in kläder för att senare skicka till Libanon. Välkomna till kontoret på N Grängesbergsgatan 30, Malmö, eller ring 040-21 29 33 så ordnar vi med hämtning. Vi startar nu en kampanj för att skicka en container med förnödenheter (mjölkpulver, mjöl, konserver m m) till de syriska flyktingarna.


Feb
01

Skrivet av: admin den 2016-02-01 11:18:36

Alhaja Soad Salems testamente

Nordisk Hjälp är glada och stolta över att ha kunnat förmedla medel testamenterade av Alhaja Soad Salem, till de krigsdrabbade och fattiga i Gaza. Pengarna används till en rad långsiktiga projekt, där ett finansierar vattenförsörjningen för ett sjukhus; i ett annat har tio symaskiner donerats för att hjälpa fattiga kvinnor att bli sömmerskor och kunna bli självförsörjande.


Feb
01

Skrivet av: admin den